Nafukovanie lôpt QUICK SPORT

Ako nafúknuť futbalovú loptu?

Mať futbalovú loptu k futbalu nestačí. Futbalová lopta aj v tomto prípade, by mala spĺňať kritériá, vďaka ktorým si hru viete užiť a lopta sa bude správať tak ako má. Tým správnym základom je správne nafúknutie lopty, to Vám v nasledujúcom článku ponúkame :  

Nová šitá lopta

Ak ste si kúpili novú šitú loptu, je možné že bude vyfúknutá. Takúto loptu je potrebné nechať aklimatizovať, najideálnejšie v miestnosti v ktorej je 15 a viac stupňov Celzia, po dobu minimálne 12 hodín. Potrebu aklimatizácie vykonávajte hlavne v zimných mesiacoch.  

Kovová ihla, ako najlepšie riešenie

Loptu je najideálnejšie nafukovať kovovou ihlou. Takáto ihla vám musí vkĺznuť do ventilu na lopte veľmi ľahko. Ak tento spôsob bude trošku náročnejší, skúste ventil na lopte jemne natrieť olejom, alebo navlhčiť vodou. Ihla sa musí do lopty zastrčiť celá. V prípade ťažšieho zavedenia ihly do ventilu dbajte na to, aby sa ihla nepoškodila a nezdeformovala a nepoužívajte veľkú silu.

Aký tlak použiť ?

Pri nafukovaní, alebo hustení lôpt na rôzne športy, je dobré a potrebné poznať, aký maximálny tlak pri danej lopte môžeme použiť. Pri každej lopte sa to líši, pretože iný tlak ma lopta na futbal, alebo lopta na basketbal. Takáto hodnota je väčšinou uvádzaná výrobcom na lopte, alebo túto informáciu nájdete v príbalovom letáku danej lopty.

  • Futbalová lopta má maximálny tlak 1 bar.
  • Lopta na hádzanú má maximálny tlak 0,5 bar.
  • Lopta na volejbal má maximálny tlak 0,3 bar.

Potom čo loptu nahustíte pod týmto tlakom, nechajte loptu 12 – 24 hodín tvarovať. Odstáť. V tomto momente prichádza ďalšia fáza a tou je dohustenie. V tomto prípade sa to znovu líši podľa druhu športovej lopty.

  • loptu na futbal maximálne 0,6 kg/cm2
  • loptu na hádzanú 0,4 kg/cm2
  • loptu na volejbal 0,17 – 0,25 kg/cm2

Ak pri nafukovaní dosiahnete taký tlak, kedy lopta získa požadovaný odskok ste na správnej ceste. Správne nafúknutá lopta dosahuje v tomto momente aj požadovanú guľatosť, kde sa predĺži jej životnosť a švy na lopte  sa budú šetriť.

Ak chcete zvoliť čo najvhodnejší spôsob ako správne nafúknuť loptu, je nafukovať takúto loptu pomaly a zvoliť pumpu, alebo kompresor. Vďaka tomuto spôsobu dáte švom dlhšiu životnosť, kde sa nezačnú otvárať.

Keď sa lopta nafúkne zle

V prípade, že pri nafukovaní , alebo hustení lopty sa vám ju podarí nafúknuť viac, spoznáte to podľa toho, že švy na lopte budú viac vystúpené, tvar bude zdeformovaný a lopta začne praskať. V takomto prípade sa automaticky skracuje životnosť lopty .

Starajte sa dôkladne o svoje lopty

Každá športová lopta, si vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Loptu je potrebné po každej hre očistiť, ak sa hrá na mokrom, alebo špinavom povrchu. Túto loptu treba usušiť savou handrou a nechať ju vyschnúť v miestnosti, kde teplota neklesá pod 15 °C.

V prípade, že si s niečím nebudete istý veľmi radi vám poradíme 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *